Legniczanie są już smakoszami pizzy. Nie zadowalają ich mrożonki na wzór włoskiej pizzy z marketów czy taśmowa produkcja w podrzędnych lokalach. Chcą smakować prawdziwych włoskich pizz, a taką okazję daje im Solo Pizza przy Jaworzyńskiej. Pizza z tego lokalu gastronomicznego jest przygotowywana na włoskich produktach i według włoskiej receptury. Przygotowanie posiłku jest rodem iście z Italii, gdzie pizza powstaje w specjalnych piecach i jest pieczona na kamieniu, a nie w formach, a co najważniejsze w błyskawicznym tempie.
Włoski klimat zagościł przy Jaworzyńskiej 42, a to za sprawą włoskiej pizzerii Solo Pizza, która służy legniczanom już od pół roku. Ci, którzy raz spróbowali wypieków tego punktu gastronomicznego wracają, by delektować się szczególnym posiłkiem. Ci, którzy jeszcze nie mieli przyjemności skosztować pizzy od Solo Pizza, muszą to zrobić.
- Specjalizujemy się tylko i wyłącznie w pizzy. To pizza włoska, klasyczna. Posiadamy jeden rozmiar – 35 cm. Do wyboru jest 17 wariantów. Może to skromne menu, ale każda z tych pizz to zupełnie inny smak. Ciasto, z którego wyrabiamy naszą pizzę jest na włoskiej recepturze. Przywiozłem ją z Włoch – mówi Michał Zezulak, prowadzący pizzerię Solo Pizza Jaworzyńska 42, który szkolił się pod okiem włoskich specjalistów od pizzy - Mąka, z której przygotowujemy naszą pizzę pochodzi spod Neapolu, bo staramy się używać włoskich produktów w połączeniu z regionalnymi jak np. pieczarki czy nasza szynka, które są do nas dostarczane codziennie, świeżutkie, a tym możemy się poszczycić – dodaje Michał Zezulak.
Lokal jest w stylu „Take and go”. Można zjeść na miejscu, ale można też zamówić i odebrać osobiście lub zlecić dowóz. Prowadzący, przygotowując pizze, zastosowali metodę rodem z Włoch.
– Staramy się odzwierciedlić taki sam produkt, jaki robiłem we Włoszech. Z myślą o tym sprowadziliśmy stamtąd innowacyjny piec, który daje nam duże pole do popisu, by pokazać, że ten wypiek może być inny. Staramy się odzwierciedlić małą włoską pizzerię w naszych legnickich realiach i udaje nam się. We Włoszech pizza jest po prostu brana w rękę, jako produkt szybki. Natomiast w Polsce, by dostać pizzę trzeba czekać 30 – 40 minut, bo pieką ją w piecu 20 minut. A my wypiekamy tę pizzę na kamieniu. Szybko, jak we Włoszech. Każda pizza jest robiona ręcznie. Nie jest z formy i nie jest wykonywana przy pomocy maszyny. Wypiekamy ją od podstaw, szybko i z sercem. Nasze ciasto dojrzewa 24 godziny. Jest lekkie, a przy tym chrupkie. Nasza pizza jest cienka z dużą ilością dodatków, ale nie jest przeładowana – zapewnia Michał Zezulak.
Każdy, kto ma ochotę na prawdziwie włoską pizzę w Legnicy może znaleźć Solo Pizza na facebooku, na pyszne.pl albo bezpośrednio przy Jaworzyńskiej 42. Wystarczy zadzwonić, zamówić i albo odebrać osobiście, albo zamówić dowóz pod nr telefonu 733 811 119.
Chcesz coś sprzedać lub kupić, oferujesz usługi, szukasz pracownika lub pracy?
Włoski klimat w Legnicy, czyli Solo Pizza komentarze opinie
Spróbuję przy najbliższej okazji. Cennik by się przydał jeszcze dla porównania,.
dwie najlepsze pizzerie w Legnicy Capri i Solo. Obie bardzo smaczne, obie inne
Na fb solo pizza jest wklejona ulotka z pełnym menu. Za opakowania nie pobierają opłat a mają jedyne takie pudelka na pizzę w Legnicy.
Jedliśmy, rzeczywiście pyszna pizza. Podobną jedliśmy w Bormio we Włoszech. Polecamy Solo Pizza
Pychotka. Pizza na cienkim ale chrupiacym cieście. Polecam.