Reklama

Rozgrzej się w BISTRO N°22 z nową kartą [ZDJĘCIA]

W BISTRO N°22 powiało Japonią. Restauracja znowu uaktualniła menu, a co za tym idzie na podniebienia klientów czekają nietuzinkowe potrawy, które jak zapewnia personel, rozgrzeją w chłodne dni. W zimowym jadłospisie pojawiają się nowości, a wśród nich hit, którego w Legnicy nie znajdziemy, czyli japońska zupa ramen. Poza tym jest też labraks i deska serów.

BISTRO N°22 w Legnicy nie kończy rozgrzewać swoich klientów tylko zimowymi napojami. W menu znajdziemy potrawy, które w zimowe dni podniosą temperaturę.

- Nasza kuchnia pokazała co potrafi, bo mamy trochę nowości. Myślę, że to będzie hitem Legnicy. To zupa ramen, pochodząca z Japonii. Gotujemy ją według prawdziwych receptur, czyli wywar drobiowo – wołowy z dodatkami gotowany nawet kilkanaście godzin. To bardzo treściwa i rozgrzewająca zupa, która może być traktowana jako danie. Zupa ta jest z trzema opcjami: z boczkiem, mieloną wieprzowiną albo z kurczakiem, a zatem każdy coś tu dla siebie znajdzie. Zaś wśród dań głównych jest labraks, czyli okoń morski z dodatkami. Jest też tradycyjna, francuska potrawka z wołowiny duszonej w czerwonym winie. Poza tym z nowości mamy też deskę serów. To coś dla osób, które chcą po prostu chcą przyjść, posiedzieć w miłej atmosferze i tylko coś przekąsić. To selekcja serów sezonowych podawana z pieczywem, masłem, chutney cebulowym, z konfiturą z żurawiny, również w opcji z karafką wina – mówi Dawid Belka, właściciel restauracji BISTRO N°22 w Legnicy.

- Staramy się, by karta w naszej restauracji była sezonowa i o ile się udaje używamy jak najmniej produktów spoza sezonu, choć nie daje się tego uniknąć w 100 proc. Teraz mamy sezon na warzywa głównie kapustne i korzeniowe. Idziemy jednak w tym kierunku, aby po pierwsze używać tego, co jest sezonowe, po drugie, jako, że jest to karta zimowa, chcieliśmy się postarać, by te dania były bardziej treściwe. Dlatego też mamy rameny, których w Legnicy nie ma. To fajna propozycja, bo to danie, które od kilku lat robi furorę na świecie. Ludzie kojarzą Japonię z sushi, ale ich daniem narodowym jest ramen właśnie. Dla osób, które tego nie jadły, warto powiedzieć, że to jest potrawa podobna do naszego polskiego rosołu. Różnicą jest bulion dashi, gotowany na bonito i na glonach. Łączone jest to z wywarem mięsnym. Podajemy to nie tylko z makaronem, ale też z dużą ilością dodatków, oraz makaronem ramen, który jest alkaliczny. To wielki talerz zupy, której jest pół litra i którą świetnie można się rozgrzać w chłodne, zimowe dni - dodaje Dariusz Kamiński, szef kuchni w BISTRO N°22 w Legnicy.

Legniczanie coraz chętniej eksperymentują z posiłkami, co widzi obsługa BISTRO N°22 dająca mieszkańcom ku temu okazję. - Nasza karta nie jest nudna, bo co trzy miesiące ją zmieniamy. Dopasowujemy się do sezonowości. Mieliśmy już sygnały, gdy po trzech miesiącach nasi goście pytali kiedy pojawi się nowa, zimowa karta, bo mieli już ochotę coś nowego spróbować – mówi Dawid Belka.

Menu restauracji BISTRO N°22 można sprawdzić zarówno na stronie internetowej lokalu, ale też na portalach społecznościowych facebooka czy instagrama. Personel BISTRO N°22z nowym menu czeka na klientów przy ul. Najświętszej Maryi Panny 22 w Legnicy.

FOT. MARZENA MACHNIAK

Aplikacja tulegnica.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo tuLegnica.pl




Reklama
Wróć do