
Spożywanie produktów mlecznych przynosi wiele korzyści. Nabiał jest pełen witamin i minerałów, które pomagają organizmowi funkcjonować na najwyższych obrotach. Do korzyści płynących ze spożywania nabiału należą: niższe ryzyko chorób serca, zdrowie kości i niektóre nowotwory. [ARTYKUŁ PARTNERSKI]
Z drugiej strony istnieją zagrożenia, które należy rozważyć przed regularnym spożywaniem tego rodzaju napojów. Zrozumienie zalet i wad nabiału może pomóc w podjęciu świadomej decyzji o tym, jak często go spożywać. W tym artykule omówione zostaną zagrożenia i korzyści wynikające ze spożywania nabiału, a także różne rodzaje produktów mlecznych.
Produkty mleczne są doskonałym źródłem wapnia, który przyczynia się do budowy mocnych kości i zębów. Ponadto przetwory mleczne to produkty wysokobiałkowe, które pomagają utrzymać uczucie sytości przez cały dzień. Aby czerpać korzyści z nabiału, wybieraj jego niskotłuszczowe lub beztłuszczowe wersje, kiedy tylko jest to możliwe. Jeden kubek niskotłuszczowego jogurtu zawiera tyle samo wapnia, co dwa kubki mleka i jeden kubek twarogu. Jeśli nie lubisz nabiału, spróbuj zastąpić go mlekiem roślinnym (sojowym, migdałowym), aby uzyskać zdrową alternatywę.
Nawet jeśli nie cierpisz na nietolerancję laktozy, spożywanie nabiału ma wiele innych zalet, które pomogą Ci poczuć się lepiej. Po pierwsze, nabiał jest doskonałym źródłem składników odżywczych, takich jak witamina A i B12, które wspomagają zdrowie oczu i funkcjonowanie mózgu. Nabiał zawiera również korzystne związki zwane CLA (sprzężony kwas linolowy) i białko, które jak wykazano, poprawiają metabolizm i utratę wagi.
Mleko pełne jest najbardziej pożywne, ponieważ zawiera najwięcej składników odżywczych i najmniej cukru. Zawiera także więcej białka oraz witamin A, D i B12. Mleko niskotłuszczowe zawiera najwięcej kalorii na porcję, dlatego należy ograniczyć jego spożycie do nie więcej niż dwóch porcji dziennie. Mleko 2% zawiera o połowę mniej kalorii niż mleko pełne, dlatego może być lepszym wyborem dla osób, które chcą ograniczyć ilość spożywanych kalorii. Zawiera również mniej cukru i mniej węglowodanów niż mleko pełne.Ważną rzeczą, o której należy pamiętać przy wyborze mleka, jest to, czy nie zawiera ono sztucznych składników, takich jak syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy lub hormony.
Innym rodzajem mleka jest mleko kozie, które ma niższą zawartość laktozy niż mleko krowie, co może ułatwić jego trawienie niektórym osobom. Jednak nadal są osoby, które mają z tym problem, dlatego przed przestawieniem się na ten rodzaj mleka należy skonsultować się z lekarzem, jeśli ktoś ma problemy z trawieniem laktozy lub innych białek. Mleko sojowe natomiast jest podobne do mleka krowiego pod względem konsystencji i zawartości białka, ale nie zawiera laktozy ani kazeiny (które u niektórych osób powodują problemy trawienne).
Nabiał jest podstawowym produktem spożywczym w wielu krajach, ale jego spożywanie budzi wiele obaw. Po pierwsze, wysokotłuszczowe produkty mleczne mogą zwiększać ryzyko chorób serca i cukrzycy. Po drugie, mleko krowie zawiera IGF-1, hormon wzrostu, który został powiązany z rakiem. Wreszcie, nabiał może wpływać na hormony także w inny sposób, w tym zwiększać insulinooporność i obniżać poziom testosteronu. Istnieje wiele sprzecznych informacji na temat tego, czy spożywanie nabiału jest szkodliwe, czy też nie. Spożywanie nabiału będzie z pewnością dla nas korzystne, jeśli będziemy go spożywać z umiarem.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie