Reklama

NFZ lepiej zapłaci za lepsze żywienie pacjentów w szpitalach

Dobiega końca pilotażowy program Dobry Posiłek realizowany od 2023 r. w 43 placówkach na Dolnym Śląsku, w tym przez szpitale w Legnicy, Lubinie, Jaworze i Złotoryi. Od października lepsze standardy żywienia pacjentów zaczną obowiązywać w całym kraju. Szpitale otrzymają na to dodatkowe środki finansowe.

Program Dobry posiłek został wdrożony pod koniec 2023 roku. Szpitale, które zgłosiły się do pilotażu, otrzymują od Narodowego Funduszu Zdrowia dodatkowo 25,62 złotych na każdego hospitalizowanego pacjenta na dobę.

- Oznacza to, że od 2023 roku dolnośląski NFZ przekazał na ten cel już ponad 100 milionów złotych – informuje Anna Szewczuk-Łebska. rzeczniczka prasowa dolnośląskiego NFZ.

W ramach programu szpitale zobowiązane są do udzielenia pacjentom porad żywieniowych i
edukacji z zakresu prawidłowego żywienia. Muszą także zatrudniać dietetyka. Codziennie publikują na swojej stronie internetowej jadłospisy oraz zdjęcia wydawanych posiłków. Zatem klikając poniższe linki można sprawdzić, jak stołują się pacjenci w konkretnym szpitalu.

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Legnicy - KLIKNIJ TUTAJ

Wojewódzki Szpital Psychiatryczny w Złotoryi - KLIKNIJ TUTAJ

Szpital Powiatowy im. A. Wolańczyka w Złotoryi - KLIKNIJ TUTAJ

Regionalne Centrum Zdrowia w Lubinie - KLIKNIJ TUTAJ

Miedziowe Centrum Zdrowia w Lubinie - KLIKNIJ TUTAJ

Jaworskie Centrum Medyczne w Jaworze - KLIKNIJ TUTAJ

Dla przykładu, pacjenci szpitala w Legnicy wczoraj dostali na śniadanie zupę mleczną z kaszą manną, herbatę bez cukru, bułkę grahamkę, masło, twaróg półtłusty i powidła śliwkowe a dziś - zupę mleczną z ryżem, herbatę bez cukru, bułkę grahamkę, pasztet drobiowy oraz czerwoną paprykę. Drugie śniadanie stanowiła kromka chleba, pasta z konserwy rybnej z cebulą i zieloną pietruszą oraz roszponka (wczoraj) i kromka chleba pszenno-żytniego z jajem gotowanym na miękko i roszponką. Na piątkowy obiad był rosół z makaronem i pietruszką, schab w cieście, ziemniaki z mizerią, surówka ze szczypiorkiem, koperkiem i cebulą oraz kompot owocowy, a dziś zupa pejzanka z ziemniakami i brukselką, pulpety wieprzowe z łopatki, sos pieczarkowy ze śmietaną, kasza gryczana, ćwikła oraz kompot. Wczoraj na kolację pacjenci jedli 2 kromki chleba pszenno-żytniego, 1 kromkę chleba razowego, masło, ogonówkę , ser topiony i pomidora. A na noc mus z dyni i jabłka z cynamonem. Dzisiaj dostaną kawę zbożową z mlekiem, 2 kromki chleba pszenno-żytniego, 1 kromkę chleba razowego, masło, kiełbasę śląską w jarzynach i po bułce drożdżowej na noc.  

To dieta podstawowa. W jadłospisie są liczne warianty dla pacjentów z różnymi dolegliwościami. 

Program Dobry Posiłek został przedłużony do końca września. Nie oznacza to jednak, że po tym czasie posiłki w szpitalach ulegną pogorszeniu. Wręcz przeciwnie, bo do konsultacji publicznych trafił projekt rozporządzenia Ministerstwa Zdrowia, który wprowadzi jednolite standardy żywienia pacjentów we wszystkich szpitalach w Polsce.

Nowe przepisy wskażą charakterystykę diet dla osób dorosłych, dzieci i młodzieży oraz kobiet w ciąży i karmiących, wykaz produktów zalecanych i przeciwskazanych dla poszczególnych diet czy szczegółowe wymagania dotyczące wartości energetycznej i odżywczej posiłków.

Posiłki będą przygotowywane w oparciu o jadłospisy opracowane przez dietetyków, a lekarze, biorąc pod uwagę potrzeby pacjenta oraz ocenę jego stanu odżywienia zdecydują o rodzaju i czasie trwania diety oraz jej ewentualnych modyfikacjach (po ewentualnej konsultacji z dietetykiem).

Dieta będzie dostosowywana nie tylko do potrzeb zdrowotnych pacjenta, ale – jeśli pozwoli na to jego stan zdrowia – również do jego przekonań światopoglądowych, czyli np. wyborów związanych z wegetarianizmem.

Podobnie jak w programie pilotażowym szpitale będą zobowiązane do regularnej publikacji jadłospisów, wyników badań laboratoryjnych, materiałów edukacyjnych a także uwag zgłaszanych przez pacjentów w specjalnie utworzonej do tego zakładce ,,Żywienie dla zdrowia” na swojej stronie internetowej.

Szpitale otrzymają na ten cel dodatkowe środki finansowe, a nowe przepisy dotyczyć będą również szpitali, w których proces żywienia obsługiwany jest przez firmy cateringowe.

 

Aplikacja tulegnica.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Aktualizacja: 26/07/2025 11:20
Reklama

Komentarze opinie

  • Awatar użytkownika
    gość 2025-07-26 13:26:57

    Ten komentarz jest ukryty - kliknij żeby przeczytać.

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo tuLegnica.pl




Reklama
Wróć do