
Świąteczne menu rządzi się swoimi prawami i niektóre potrawy zgodnie z tradycja pojawią się w nim co roku. Jednak przychodzi moment, kiedy chcemy spróbować czegoś innego albo mamy gości, którzy nie jedzą mięsa. Większości z nas trudno wyobrazić sobie Wigilię bez ryby, pierogów czy czerwonego barszczu. Warto jednak w kolejne świąteczne dni zaserwować coś innego niż tradycyjny bigos, pieczenie i makowiec. Poznaj 3 ciekawe potrawy, które zasmakują wszystkim domownikom!
Świąteczne potrawy to część wyjątkowego klimatu, który tworzy się pod koniec grudnia w polskich domach. Nie musimy z nich rezygnować, ale możemy spróbować nowych smaków. Być może wejdą one na stałe do świątecznego menu. Tym bardziej, że przypominaj swoich tradycyjnych odpowiedników: rybę po grecku, pasztet i piernik. Co ważne, alternatywne dania nie muszą być wymyślne i drogie. Jeśli potrzebujesz dodatkowej gotówki na Święta możesz skorzystać z oferty Wandoo.
Znana wszystkim ryba po grecku to biała, chuda ryba gotowana lub pieczona serwowana z warzywną pierzynką, która powstaje ze startych i ugotowanych marchewek oraz pietruszki, pokrojonego pora, cebuli i odrobiny koncentratu pomidorowego. Proponujemy alternatywna wersję, gdzie główną rolę odgrywa łosoś.
Składniki:
1 duży filet z łososia (surowy)
1 pomidor
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
Pół butelki passaty pomidorowej
Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, curry, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Łososia myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, z obu stron obsypujemy solą i pieprzem, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy ok. 30 minut.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, sparzonego pomidora obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Wyciskamy czosnek i wrzucamy do podsmażonej cebuli i pomidora. Dodajemy przyprawy zgodnie z uznaniem i zalewamy całość passatą. Gotujemy na odkrytej patelni lub w garnku aż sos trochę zgęstnieje.
Wyjmujemy łososia z piekarnika i studzimy, zdejmujemy delikatnie skórkę i układamy na półmisku. Rybę zalewamy sosem pomidorowym. Podajemy schłodzone lub podgrzane.
Pasztet to jedna z potraw, którą robi się szybko i można jeść na wiele sposobów: na kanapce, z ćwikłą lub chrzanem, jako przystawka, na śniadanie i kolację. Tym razem zachęcamy, aby wypróbować wersję warzywną. Z pewnością zasmakuje ona nawet największym wielbicielom mięsa.
Składniki:
1 kg cukinii
1 cebula
1 marchewka
3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
¾ szklanki bułki tartej
5 łyżek kaszy manny
3 jajka
Przyprawy: sól, pieprz, papryka, kurkuma, oregano, opcjonalnie curry
Przygotowanie:
Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Cebulę trzemy na małych oczkach. Dodajemy 2 łyżki soli i mieszamy. Po 3 minutach odsączamy mocno wodę. Dodajemy drobno startą marchewkę, wyciśnięty czosnek, oliwę, bułkę tartą, kaszę mannę i jajka. Wsypujemy według uznania pieprz, paprykę, kurkumę i oregano. Całość dokładnie mieszamy, a nawet wyrabiamy ręką. Przekładamy masę do formy wysmarowanej oliwą i obsypanej bułką tartą, ubijamy, a następnie umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pieczemy ok. 1,15-1,30 minut w zależności od tego czy pasztet się zarumienił. Po upieczeniu całkowicie go wystudzamy w formie i dopiero wtedy wyjmujemy na talerz.
Zapach piernika i przyprawy korzennej to jeden z najbardziej charakterystycznych świątecznych aromatów. Może zwiastować tradycyjny piernik z marmoladą, małe, kruche pierniczki lub… piernikową kawę. Ale może też być dodatkiem do oryginalnego przepisu na ciasto pomidorowe. Gwarantujemy, że pomidorów zupełnie nie czuć, a sprawiają one, że ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne.
Składniki:
1 szklanka krojonych pomidorów z puszki
1 banan
½ szklanki oleju roślinnego
½ szklanki cukru trzcinowego
2 szklanki mąki pszennej
1 ½ łyżki przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
Opcjonalnie: cynamon, marmolada do przełożenia piernika i polewa (czekoladowa lub lukier)
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. W tym czasie w wysokim naczyniu blendujemy pomidory, banana, olej oraz cukier na gładką, gęstą masę. W dużej misce dokładnie mieszamy suche składniki. Dodajemy do nich mokre składniki i mieszamy przy pomocy łyżki lub szpatułki na gęste ciasto. Tak przygotowaną masę przekładamy do keksówki (wypełniamy do ok. ¾ wysokości formy) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 45 – 50 minut na złoty kolor. Kiedy ciasto ostygnie można przekroić je na pół i posmarować powidłami śliwkowymi, a wierzch polać czekoladą lub lukrem.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie