Reklama

Trzy świąteczne potrawy, które musisz wypróbować w tym roku!

Świąteczne menu rządzi się swoimi prawami i niektóre potrawy zgodnie z tradycja pojawią się w nim co roku. Jednak przychodzi moment, kiedy chcemy spróbować czegoś innego albo mamy gości, którzy nie jedzą mięsa. Większości z nas trudno wyobrazić sobie Wigilię bez ryby, pierogów czy czerwonego barszczu. Warto jednak w kolejne świąteczne dni zaserwować coś innego niż tradycyjny bigos, pieczenie i makowiec. Poznaj 3 ciekawe potrawy, które zasmakują wszystkim domownikom!

Świąteczne potrawy to część wyjątkowego klimatu, który tworzy się pod koniec grudnia w polskich domach. Nie musimy z nich rezygnować, ale możemy spróbować nowych smaków. Być może wejdą one na stałe do świątecznego menu. Tym bardziej, że przypominaj swoich tradycyjnych odpowiedników: rybę po grecku, pasztet i piernik. Co ważne, alternatywne dania nie muszą być wymyślne i drogie. Jeśli potrzebujesz dodatkowej gotówki na Święta możesz skorzystać z oferty Wandoo.

Łosoś w sosie pomidorowym

Znana wszystkim ryba po grecku to biała, chuda ryba gotowana lub pieczona serwowana z warzywną pierzynką, która powstaje ze startych i ugotowanych marchewek oraz pietruszki, pokrojonego pora, cebuli i odrobiny koncentratu pomidorowego. Proponujemy alternatywna wersję, gdzie główną rolę odgrywa łosoś.

Składniki:

1 duży filet z łososia (surowy)

1 pomidor

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

Pół butelki passaty pomidorowej

Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, curry, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Łososia myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, z obu stron obsypujemy solą i pieprzem, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy ok. 30 minut.

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, sparzonego pomidora obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Wyciskamy czosnek i wrzucamy do podsmażonej cebuli i pomidora. Dodajemy przyprawy zgodnie z uznaniem i zalewamy całość passatą. Gotujemy na odkrytej patelni lub w garnku aż sos trochę zgęstnieje.

Wyjmujemy łososia z piekarnika i studzimy, zdejmujemy delikatnie skórkę i układamy na półmisku. Rybę zalewamy sosem pomidorowym. Podajemy schłodzone lub podgrzane.

 

Pasztet warzywny

Pasztet to jedna z potraw, którą robi się szybko i można jeść na wiele sposobów: na kanapce, z ćwikłą lub chrzanem, jako przystawka, na śniadanie i kolację. Tym razem zachęcamy, aby wypróbować wersję warzywną. Z pewnością zasmakuje ona nawet największym wielbicielom mięsa.

Składniki:

1 kg cukinii

1 cebula

1 marchewka

3 ząbki czosnku

4 łyżki oliwy

¾ szklanki bułki tartej

5 łyżek kaszy manny

3 jajka

Przyprawy: sól, pieprz, papryka, kurkuma, oregano, opcjonalnie curry

Przygotowanie:

Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Cebulę trzemy na małych oczkach. Dodajemy 2 łyżki soli i mieszamy. Po 3 minutach odsączamy mocno wodę. Dodajemy drobno startą marchewkę, wyciśnięty czosnek, oliwę, bułkę tartą, kaszę mannę i jajka. Wsypujemy według uznania pieprz, paprykę, kurkumę i oregano. Całość dokładnie mieszamy, a nawet wyrabiamy ręką. Przekładamy masę do formy wysmarowanej oliwą i obsypanej bułką tartą, ubijamy, a następnie umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pieczemy ok. 1,15-1,30 minut w zależności od tego czy pasztet się zarumienił. Po upieczeniu całkowicie go wystudzamy w formie i dopiero wtedy wyjmujemy na talerz.

 

Piernik z pomidorami

Zapach piernika i przyprawy korzennej to jeden z najbardziej charakterystycznych świątecznych aromatów. Może zwiastować tradycyjny piernik z marmoladą, małe, kruche pierniczki lub… piernikową kawę. Ale może też być dodatkiem do oryginalnego przepisu na ciasto pomidorowe. Gwarantujemy, że pomidorów zupełnie nie czuć, a sprawiają one, że ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne.

Składniki:

1 szklanka krojonych pomidorów z puszki
1 banan
½ szklanki oleju roślinnego
½ szklanki cukru trzcinowego

2 szklanki mąki pszennej
1 ½ łyżki przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli

Opcjonalnie: cynamon, marmolada do przełożenia piernika i polewa (czekoladowa lub lukier)

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. W tym czasie w wysokim naczyniu blendujemy pomidory, banana, olej oraz cukier na gładką, gęstą masę. W dużej misce dokładnie mieszamy suche składniki. Dodajemy do nich mokre składniki i mieszamy przy pomocy łyżki lub szpatułki na gęste ciasto. Tak przygotowaną masę przekładamy do keksówki (wypełniamy do ok. ¾ wysokości formy) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 45 – 50 minut na złoty kolor. Kiedy ciasto ostygnie można przekroić je na pół i posmarować powidłami śliwkowymi, a  wierzch polać czekoladą lub lukrem.

Aplikacja tulegnica.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo tuLegnica.pl




Reklama
Wróć do