Reklama

Główny Inspektor Sanitarny: Uwaga na sałatę w Biedronce, Lidlu i McDonald’s!

Lidl, Biedronka oraz sieć hurtowni Selfgros wycofują z obrotu 30 rodzajów rukoli i produktów z rukoli wyprodukowanych przez legnicką firmę Eisberg. Klientów ostrzega również McDonald’s, który w swoich kanapkach ma sałatę dostarczaną przez spółkę z Legnicy.

Firma Eisberg wykryła w dwóch próbkach swojej rukoli bakterię salmonelli o czym zawiadomiła Państwową Inspekcję Sanitarną. Ta wszczęła w tej sprawie postępowanie. Jednocześnie przestrzega przed spożywaniem rukoli z określonych partii. Eisberg na swojej stronie internetowej opublikował listę partię zagrożonych wyrobów. Można znaleźć ją TUTAJ, a także na witrynie Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

- Nie należy spożywać produktów z partii objętych komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów, należy skontaktować się z lekarzem – przestrzega GIS. Komunikaty ws. rukoli z Eisberga wydały również Biedronka, Lidl, Selfgros i McDonald’s.

- Skażone pałeczkami salmonelli partie produktów z dodatkiem rukoli były dostępne w restauracjach w województwach podkarpackim, małopolskim, śląskim, opolskim i dolnośląskim - czytamy w komunikacie biura prasowego McDonald’s. Listę lokali można znaleźć TUTAJ.

- Obecnie w naszych restauracjach znajdują się produkty z dodatkiem rukoli z właściwą mikrobiologią. Niezwłocznie po otrzymaniu informacji od producenta, produkty z dodatkiem rukoli z wadliwych partii zostały wycofane i poddane utylizacji. Produkty z dodatkiem rukoli z wymienionych partii były sprzedawane w dniach 27 sierpnia – 2 września w wybranych restauracjach McDonald’s – informuje sieć.

Rukola mogła zostać użyta w 8 produktach serwowanych przez McDonald’s: Caesar, Kajzerka Jajko i Pieczarki, Kajzerka Kurczak Premium, McMuffin Twarożek i Rzodkiewka, Sałatka kurczak Premium, Sałatka, McWrap® Klasyczny i Maestro Red Hot Chili.

- Goście, którzy odwiedzili wskazane restauracje i zamówili w nich produkty zawierające produkty z dodatkiem rukoli wskazane powyżej, powinni w najbliższych dniach obserwować swój stan zdrowia.  Zjedzenie powyższych produktów może prowadzić do choroby zwanej salmonellozą. Pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym. Po odkryciu niepokojących objawów, tj. zatrucia pokarmowe, bóle brzucha, mdłości, wymioty i gorączka należy niezwłocznie zgłosić się do lekarza pierwszego kontaktu – ostrzega McDonald’s.

FOT. Lidl Polska

Aplikacja tulegnica.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo tuLegnica.pl




Reklama
Wróć do