
Lidl, Biedronka oraz sieć hurtowni Selfgros wycofują z obrotu 30 rodzajów rukoli i produktów z rukoli wyprodukowanych przez legnicką firmę Eisberg. Klientów ostrzega również McDonald’s, który w swoich kanapkach ma sałatę dostarczaną przez spółkę z Legnicy.
Firma Eisberg wykryła w dwóch próbkach swojej rukoli bakterię salmonelli o czym zawiadomiła Państwową Inspekcję Sanitarną. Ta wszczęła w tej sprawie postępowanie. Jednocześnie przestrzega przed spożywaniem rukoli z określonych partii. Eisberg na swojej stronie internetowej opublikował listę partię zagrożonych wyrobów. Można znaleźć ją TUTAJ, a także na witrynie Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
- Nie należy spożywać produktów z partii objętych komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów, należy skontaktować się z lekarzem – przestrzega GIS. Komunikaty ws. rukoli z Eisberga wydały również Biedronka, Lidl, Selfgros i McDonald’s.
- Skażone pałeczkami salmonelli partie produktów z dodatkiem rukoli były dostępne w restauracjach w województwach podkarpackim, małopolskim, śląskim, opolskim i dolnośląskim - czytamy w komunikacie biura prasowego McDonald’s. Listę lokali można znaleźć TUTAJ.
- Obecnie w naszych restauracjach znajdują się produkty z dodatkiem rukoli z właściwą mikrobiologią. Niezwłocznie po otrzymaniu informacji od producenta, produkty z dodatkiem rukoli z wadliwych partii zostały wycofane i poddane utylizacji. Produkty z dodatkiem rukoli z wymienionych partii były sprzedawane w dniach 27 sierpnia – 2 września w wybranych restauracjach McDonald’s – informuje sieć.
Rukola mogła zostać użyta w 8 produktach serwowanych przez McDonald’s: Caesar, Kajzerka Jajko i Pieczarki, Kajzerka Kurczak Premium, McMuffin Twarożek i Rzodkiewka, Sałatka kurczak Premium, Sałatka, McWrap® Klasyczny i Maestro Red Hot Chili.
- Goście, którzy odwiedzili wskazane restauracje i zamówili w nich produkty zawierające produkty z dodatkiem rukoli wskazane powyżej, powinni w najbliższych dniach obserwować swój stan zdrowia. Zjedzenie powyższych produktów może prowadzić do choroby zwanej salmonellozą. Pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym. Po odkryciu niepokojących objawów, tj. zatrucia pokarmowe, bóle brzucha, mdłości, wymioty i gorączka należy niezwłocznie zgłosić się do lekarza pierwszego kontaktu – ostrzega McDonald’s.
FOT. Lidl Polska
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie