
Dziś w Legnicy odbyła się oficjalna prezentacja nowego sezonu telewizyjnego programu „Górna półka smaku". Kulinarno-kryminalna seria to wspólna podróż przez smaki i miejska Dolnego Śląska pisarza Marka Krajewskiego i kucharza Orsona Hejnowicza. Pierwszy sezon programu zdobył 24 miliony widzów.
„Górna półka smaku", program realizowany przez TVP, udowadnia, że kryminał i kuchnia mogą iść w parze. Znany szef kuchni młodego pokolenia - Orson Hejnowicz - oraz pisarz, gwiazda polskiego kryminału – Marek Krajewski przemierzają Dolny Śląsk tropem lokalnych smaków, legend i sekretów historii. Widzowie mają szansę dowiedzieć się więcej o produktach i tradycjach naszego regionu oraz odkryć znane i mniej znane zamki, pałace i inne atrakcje turystyczne: od majestatycznego Zamku Książ, przez tajemniczy Zamek Czocha, po zakątki Pałacu Staniszów.
Zdjęcia do finałowego odcinka najnowszego, drugiego sezonu, były realizowane także na legnickim Rynku, w Muzeum Miedzi oraz na Zamku Piastowskim.
Dziś o szczegółach programu mówili zaproszeni goście, m.in. przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego, legnickiego Urzędu Miasta, twórcy oraz bohaterowie serii.
- Po sukcesie pierwszej edycji Górnej Półki Smaku, która została wspaniale przyjęta przez widzów, nie mogliśmy podjąć innej decyzji jak tylko kontynuacja tego formatu. Serdecznie gratuluję i dziękuję całej ekipie bo wykonaliście fantastyczną pracę. Dolny Śląsk to piękno tradycji, piękno kultury, ale również piękno kulinariów które chcemy pokazywać jak najszerzej, bo są elementem naszej tożsamości – mówił Paweł Gancarz, Marszałek Województwa Dolnośląskiego.
Natalia Gołąb członkini zarządu województwa dolnośląskiego podkreśliła, jak ważne są tradycyjne, dolnośląskie produkty regionalne, które są jedną z wizytówek regionu. - Dolny Śląsk to nie tylko piękne i malownicze krajobrazy i bogata historia, ale także dziedzictwo kulinarne, które właśnie dzięki Górnej Półce Smaku możecie wszyscy Państwo odkrywać. W drugim sezonie zapraszamy w piękną podróż rozmaitych smaków i miejsc wartych zobaczenia – dodaje Natalia Gołąb, członkini zarządu województwa dolnośląskiego.
- W naszym regionie mamy przepiękne miejsca i zabytki jednak równie ważna jest opowieść, która za nimi stoi. Któż lepiej przedstawi taką opowieść niż drużyna, w której są Marek Krajewski, Orson Hejnowicz i Justyna Woźniak. Serdecznie zapraszam do oglądania – zachęcał Jarosław Rabczenko, członek zarządu województwa dolnośląskiego.
Promocja Dolnego Śląska, inspiracje na majówkę i letni wypoczynek
Oglądając „Górną półkę smaku", widzowie mają szansę poznać lokalnych producentów, równie intrygujących, jak opowiadane przez Marka Krajewskiego wątki kryminalne. Na planie pojawiają się, m.in.
- Autor kryminałów, pisarz, szuka inspiracji wszędzie i interesuje go wszystko, co może być literackim powabem. Muszę przyznać, że te powaby uaktywniały się nieustannie podczas pracy na planie Górnej półki smaku. Do tej pory malowałem rzeczywistość jedynie piórem, a tutaj zyskałem możliwość malowania żywym słowem i gestem. I za tę możliwość bardzo dziękuję – mówił Marek Krajewski.
Podczas wydarzenia zaproszeni goście mieli okazję obejrzeć fragment jednego z odcinków nadchodzącego sezonu „Górnej półki smaku", a mistrz kryminałów, pisarz Marek Krajewski zaprezentował w Sali Królewskiej Akademii Rycerskiej także fragment swojej nowej powieści.
Nie zabrakło lokalnych smaków. Zadbał o nie kucharz Orson Hejnowicz, który przygotował dla gości jeden z dolnośląskich specjałów wg tradycyjnej receptury.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Ten komentarz jest ukryty - kliknij żeby przeczytać.