Reklama

Grillowane hity tego lata – 5 dań mięsnych, których jeszcze nie jadłeś

Gdy tylko zrobi się cieplej, każdy z nas marzy o zrobieniu grilla. Aż ślinka cienkie na myśl o potrawach i przekąskach z grilla. Jakie nietypowe potrawy możesz zaproponować gościom? Poniżej aż 5 ciekawych przekąsek z grilla.

1. Młode ziemniaczki w boczku

To proste do wykonania danie, a smakuje przepysznie. Sprawdź nasz przepis i wypróbuj go w domu.

Składniki:

  • 10 ziemniaków,
  • 100 g plastrów boczku wędzonego nie parzonego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • wykałaczki.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki wyszoruj porządnie, a następnie opłucz pod bieżącą wodą. Przygotuj garnek z osoloną wodą, włóż do niego ziemniaki i podgotuj do czasu aż będą prawie miękkie. Wylej wodę z garnka, a ziemniaki pozostaw do wystygnięcia. W międzyczasie weź plastry boczku i przekrój wzdłuż. Po ostudzeniu ziemniaków owijaj je boczkiem i spinaj wykałaczką. Gotowe układaj na rozgrzanym grillu. Ściągnij po 10 minutach albo po zrumienieniu się boczku.

Podanie:

Pyszne młode ziemniaki w boczku serwować jako dodatek do ryb, mięs, warzyw bądź sałatek.

2. Grillowana pierś z kurczaka w kurkumie i sezamie

Łatwa do przyrządzenia potrawa. Idealna do zrobienia na obiad na patelni grillowej w domu lub na ogrodowym grillu z przyjaciółmi.

Składniki:

  • 0,5 kg fileta z piersi z kurczaka,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki białego sezamu,
  • łyżeczka kurkumy,
  • szczypta soli i pieprzu.

Sposób przygotowania:

Umyj, pokrój pierś z kurczaka na plastry. Umyj, obierz i przepuść przez praskę czosnek. Do miski dodaj pokrojonego fileta z czosnkiem, oliwę z oliwek, sezam, kurkumę oraz sól i pieprz. Wszystko razem wymieszaj, a także natrzyj dokładnie mięso. Zakryj miskę folią spożywczą i włóż na około 3 godziny do lodówki. Przełóż fileta w marynacie na grilla, trzymaj go tam przez 10-15 minut z każdej strony. Obróć go kilka razy, aby był dobrze upieczony.

Podanie:

To doskonałe danie podawaj z upieczonymi ziemniakami w towarzystwie sałatki warstwowej na grilla.

3. Grillowane żeberka z colą i ketchupem

Brzmi zaskakująco? Wykonaj w domu, a na pewno twoi goście i domownicy będą zachwycać się tym mięsem.

Składniki:

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych,
  • 6 łyżek ketchupu pikantnego,
  • 1,5 szklanki coli,
  • 4 ząbki czosnku,
  • łyżeczka ostrej papryki,
  • łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
  • łyżka octu jabłkowego,
  • 3 łyżki miodu,
  • szczypta soli i pieprzu.

Sposób przygotowania:

Umyj żeberka, osusz je i pokrój na paski. Umyj, obierz i przepuść przez praskę ząbki czosnku. Przygotuj miskę, a do niej dodaj resztę składników potrzebnych do zrobienia marynaty. Do tego dodaj ząbki czosnku i wszystko dokładnie wymieszaj. Potem włóż żeberka i ponownie przemieszaj. Przykryj folią spożywczą i schowaj na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Po upływie tego czasu żeberka przełóż na rozgrzanego grilla. Piecz po 20-25 minut po równo z każdej strony. Staraj się obracać je co jakiś czas. Najlepsze mięsa i wędliny kupisz w sklepach Hańderek - Zakład Przetwórstwa Mięsnego.

Podanie:

Ta wspaniała potrawa będzie świetnie komponowała się z ziemniakami i surówką.

4. Grillowana kaszanka z cebulą i jabłkiem

Ma idealnie zróżnicowane smaki. Jeśli spróbujesz tego przepisu, nie będziesz chcieć przyrządzać już w inny sposób kaszanki.

Składniki:

  • 4 sztuki kaszanki,
  • cebula,
  • kwaśne jabłko,
  • olej,
  • 3 łyżki majeranku,
  • szczypta soli i pieprzu.

Sposób przygotowania:

Umyj, obierz i pokrój cebulę w piórka. Umyj, oczyść z gniazd nasiennych jabłka i pokrój je na plasterki. Dodaj je do miski, a wraz z nimi majeranek, olej oraz szczyptę soli i pieprzu. Wszystko razem wymieszaj i wszystkie składniki trochę podsmaż. Przygotuj folię aluminiową, każdą kaszankę zapakuj osobno. Na folię ułóż kaszankę, a wokół niej podsmażone jabłka z cebulą. Każdą tak przygotuj i zawiń w folię. Ułóż na rozgrzanym grillu. Trzymaj kaszankę po 15 minut z każdej strony. Gotową kaszankę poodwijaj z folii.

Podanie:

Grillowaną kaszankę z cebulą i jabłkiem połóż na talerzu z pieczonymi ziemniakami oraz ogórkami kiszonymi.

5. Polędwiczka wieprzowa z grilla w marynacie

Kolejne szybkie danie do wykonania w domu. Jest bardzo fajne i przede wszystkim smaczne.

Składniki:

  • 500 g polędwiczki wieprzowej,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 4 łyżki musztardy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki miodu,
  • łyżeczka tymianku,
  • 2 łyżeczki oleju,
  • sok z połowy cytryny,
  • szczypta soli i pieprzu.

Sposób przygotowania:

Umyj, osusz mięso, obierz z błon i pokrój na mniejsze plastry. Umyj, obierz i przepuść przez praskę czosnek. Przekrój cytrynę na pół i wyciśnij sok z niej do miski. Dodaj do niej wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Dodaj polędwiczki do marynaty i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj. Przykryj folią spożywczą i zostaw na całą noc w lodówce. Na następny dzień kilka godzin przed grillowaniem wyjmij miskę z lodówki. Istotne jest, aby mięso nabrało temperatury pokojowej. To ma przede wszystkim wpływ na smak i aromat mięsa. Na rozgrzanego grilla układaj polędwiczki. Często je obracaj, grilluj około 10 minut lub do momentu, gdy mięso będzie miękkie.

Podanie:

Polędwiczka wieprzowa z grilla w marynacie podawaj z ziemniaczkami lub grillowanymi warzywami.

Aplikacja tulegnica.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo tuLegnica.pl




Reklama
Wróć do