
Patrzymy w lustro i widzimy nadprogramowe kilogramy, ale ciągle nie udaje nam się zrzucić niechcianego balastu. Nie jesteśmy zadowoleni z rezultatów, jakie dają nam intensywne ćwiczenia fizyczne, a motywacja zaczyna spadać. Jeśli tak dzieje się u Ciebie, to wiedz, że dieta odgrywa tutaj największą rolę i to jej w pierwszej kolejności należy się przyjrzeć uważnie.
Często powtarzamy jak mantrę, że należy zacząć regularnie ćwiczyć, a wyniki przyjdą same. Pewnego dnia budzimy się i nadal mamy odstający brzuch, zbyt grube uda i okrągłe policzki. Jak możemy się domyślić, trening to tylko jedna strona medalu — drugą zaś jest dieta i to, jak do niej jesteśmy nastawieni. Dieta nie jest odrzuceniem tego, co nam smakuje, ale skomponowaniu posiłków tak, żeby, po pierwsze były dla nas smaczne, po drugie zdrowe, a po trzecie dopasowane do naszego stylu życia i celu treningowego. Sięgając po pomoc dietetyka, jesteśmy w stanie lepiej dopasować dietę do naszych potrzeb i uniknąć wielu niepowodzeń po drodze. Dieta musi być też różnorodna, co spowoduje, że nie odczujemy skutków nudnej rutyny.
Pytanie, co jeść na redukcję, możemy zmienić na to, czego nie należy spożywać, gdy naszym celem jest uzyskanie wymarzonej sylwetki. Z reguły, dieta redukcyjna sama w sobie nie jest dietą eliminacyjną, a jedynie spożywanie odpowiednio mniejszej ilości kalorii. Produkty, które zawierają dużo tłuszczy to np. tłusty nabiał, wieprzowina, wszelkie fast foody, słodycze, duże ilości orzechów oraz tak chętnie używana w kuchni sól. Sód zatrzymuje wodę w organizmie, przez co nasze ciało wygląda, jak napompowane. Chudy nabiał nie powinien nam przeszkadzać w redukcji tkanki tłuszczowej, ale jeśli mamy problem ze zgubieniem tłuszczu, to należałoby ograniczyć jego spożycie do minimum przynajmniej na okres kilku tygodni. Redukcję tkanki tłuszczowej utrudniać będą także węglowodany proste w postaci białego pieczywa i makaronu. Należy zatem skierować swoją uwagę na węglowodany złożone, a cukry proste mocno ograniczyć, szczególnie te dodawane do żywności przetworzonej. Z kolei podaż tłuszczy nie powinna być nadmiernie zmniejszona — ryby oraz oleje roślinne tłoczone na zimno okażą się dobrym wyborem.
Wiele osób ma mniejsze lub większe problemy z dietą redukcyjną. Na pierwszy ogień idzie regularność posiłków, ograniczenie słodkich przekąsek i ogólna trudność z utrzymaniem się podstawowych zasad diety. W jadłospisie powinny się znaleźć przede wszystkim chude mięso, węglowodany złożone, zdrowe tłuszcze pochodzące z ryb lub olejów roślinnych. Zwiększmy spożycie warzyw w ciągu dnia. Dorzućmy do tego trochę owoców, ale uważajmy z ich ilością. Optymalny stosunek spożycia warzyw do owoców to około 4:1. Zapewni nam to spełnienie zapotrzebowania na witaminy i minerały. Z nabiału wybierajmy przede wszystkim chudy twaróg i mleko, jogurty naturalne i kefiry. Najlepsze rezultaty osiągniemy, gdy nabiał będzie zawierał maksymalnie 1,5% tłuszczu. W diecie powinno znaleźć się 4 lub 5 posiłków o średniej wielkości. Na ostatni posiłek zaserwuj sobie coś lekkostrawnego, z pewną ilością białka i zdrowych tłuszczy oraz małą ilością węglowodanów. Nie zapomnij o odpowiednim nawodnieniu organizmu — nie tylko podczas treningów. W ciągu dnia bezpieczna ilość płynów to minimum 1,5 litra dziennie. Odżywiaj się świadomie, a już niedługo pozbędziesz się kilku zbędnych kilogramów.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie