
Mięso z kurczaka jest tanie, dietetyczne, lekkostrawne, a odpowiednio przyrządzone – delikatne i soczyste. Do tego zdrowe, ponieważ jest wartościowym źródłem białka, witamin i składników mineralnych. Po drób powinny sięgać nie tylko osoby będące na diecie, ale także ceniące urozmaicenia w kuchni. Jest tyle sprawdzonych przepisów na kurczaka, że na pewno nigdy się nie znudzi!
Polska jest potentatem w chowie kurcząt i zajmuje pierwsze miejsce w eksporcie drobiu w Europie. Do tego spożycie kurczaka jest ogromne. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego dotyczących bilansowego spożycia żywności średnio zjadamy 27,4 kilogramów mięsa kurczaka rocznie, a częściej sięgamy tylko po wieprzowinę. Wynika to głównie z niskich cen mięsa drobiowego. Najczęściej wybieramy świeże mięso, które później w kuchni można przygotować na rozmaite sposoby – na szybko, na słono, na kwaśno, wykwintnie. Przepisów na kurczaka jest tak dużo, że codziennie można eksperymentować w kuchni.
Poniżej prezentujemy kurczaka w trzech odsłonach – duszony, pieczony i smażony. Inspiracje pochodzą ze strony http://zagrodowy.pl/przepisy/ , na której można znaleźć wiele ciekawych sposobów i to nie tylko na mięso drobiowe. Warto odwiedzić stronę i poznać więcej przepisów na kurczaka.
Kurczak w sosie z czekoladą i chili
Sięgnijmy po inspirację wprost z Meksyku. Soczyste mięso podane w oprawie słodko-ostrej będzie doskonale dla wszystkich tych, którzy lubią wyłamywać się poza schemat i próbować światowej kuchni. Połączenie czekolady z chili jest znane od wieków, chociażby za sprawą meksykańskiego sosu mole, który właśnie jest połączeniem ostrej papryczki, pomidorów i gorzkiej czekolady. Kurczak będzie smakował wybornie, a kontrastowe smaki tylko bardziej podkręcą jego delikatny smak. Podajemy go z neutralnym ryżem i warzywami, ponieważ to wyborny sos i kurczak mają grać pierwsze skrzypce.
Potrzebujemy: 2 piersi z kurczaka, 1 cebulę czerwoną, 1 papryczkę chili, 100 gramów czekolady gorzkiej, 2 łyżki oliwy, garści posiekanych pistacji, puszki pomidorów krojonych, sól, pieprz i ryż.
W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy posiekaną cebulę i chili. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojoną w średnią kostkę pierś z kurczaka, i podsmażamy kilka minut, cały czas mieszając. Dodajemy pomidory, czekoladę – dusimy, aż czekolada się rozpuści. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso gotowe! Wystarczy wyłożyć na uprzednio przygotowany ryż i posypać pistacjami.
Kurczę pieczone z purée grzybowym
Wracamy do polskiej kuchni, w której często spotkamy kurczaka pieczonego z dodatkami, w tym sezonowymi. Najlepiej będzie prezentować się w całości – spektakularnie będzie wyglądać na stole, do tego będzie przyciągać cudownym zapachem. Jednak kurczaka można podać w cząstkach, w każdej odsłonie będzie świetną propozycją na rodzinny obiad, jak i kolację dla przyjaciół. W tej odsłonie kurczaka przepis wymaga świeżych grzybów i ziół oraz wcześniejszego namoczenia mięsa w solance przez 24 godziny.
Potrzebujemy: 1 kurczaka, 120 gramów wątróbki, 120 gramów chałki, 1 cytryny, pół szalotki, 25 gramów serka mascarpone, 180 gramów masła, 250 gramów pieczarek portobello, białe wino, puder z kani lub innych grzybów leśnych, śmietany kremówki, pieprz i sól, świeży tymianek.
Ucieramy 150 gramów masła z rozdrobnioną chałką, przesmażoną wątróbką, skórką z cytryny, na koniec dodajemy sól i pieprz oraz tymianek. W ten sposób uzyskamy masę, którą należy wypełnić przestrzeń między skórą a mięsem kurczaka. Kurczę wkładamy piersiami na dół do naczynia żaroodpornego i pieczemy odpowiednio: przez pierwsze 15 minut w temperaturze 220 stopni, potem 30 minut w 175 stopniach, a na koniec 25 minut w temperaturze 155 stopni. Czas pieczenia zależy od wielkości kurczaka. Po wyjęciu z kurczaka odstawiamy go i dopiero jak się uspokoi, kroimy na porcje.
Pozostałe masło rozpuszczamy i przesmażamy na nim szalotkę. Dodajemy portobello i dusimy około 10 minut. Gdy nadmiar wody odparuje, grzyby podlewamy odrobiną białego wina i gotujemy, aż płyn się zredukuje. Dodajemy puder z kani, podlewamy odrobiną wody, gotujemy przez chwilę, a następnie blendujemy na krem. Po zmiksowaniu dodajemy mascarpone i śmietanę, powoli i ostrożnie, aby zachować gęstą konsystencję purée grzybowego. Kurczaka możemy podać na bazie z kaszy pęczak. Wystarczy przygotować kaszę pęczak na bulionie, dodając ziarna kukurydzy.
Polędwiczki drobiowe w chrupiącym cieście serowym
Kurczak zamknięty w chrupiącej panierce z przypraw i sera to doskonały pomysł na wzbogacenie obiadu lub przekąskę na gorąco. Szybko się przygotowuje, a dzięki parmezanowi mięso wyśmienicie smakuje i rozpływa się w ustach. Co istotne, możemy zrezygnować z podsmażania – w podobnych przepisach kurczak nie wymaga smażenia, wystarczy polędwiczki wyłożyć na blachę i piec około 20 minut w temperaturze 220 stopni.
Potrzebujemy: 12 polędwiczek z piersi kurczaka, 100 gramów parmezanu, pęczek natki pietruszki, 1 ząbek czosnku, 1/3 szklanki białego wina, pół cebuli, 3 pomidory bez skóry, 4 łyżki mąki pszennej, 6 jajek, bazylię, oliwę z oliwek, sól i pieprz, tymianek.
Roztrzepujemy jajka i dodajemy posiekaną pietruszkę i parmezan – miksujemy blenderem. W ten sposób uzyskujemy ciasto, które powinno być gęste, w razie potrzeby należy dodać więcej sera. Oprószone mąką i solą polędwiczki maczamy w cieście i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Wcześniej jednak przygotowujemy sos – do zeszklonej cebuli na oliwie dodajemy czosnek, białe wino i pomidory, gotujemy, aż sos zgęstnieje i doprawiamy bazylią, tymiankiem, solą pieprzem. Soczyste polędwiczki możemy podać z makaronem z sosem pomidorowym i liśćmi szpinaku, posypanym orzeszkami pini – w tej odsłonie będzie bardzo apetycznym i sycącym daniem głównym.
Podane przepisy na kurczaka nie wymagają specjalnych zdolności kulinarnych – są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Najważniejsza jest tu jakość mięsa i samych składników. Aby w pełni docenić walory smakowe mięsa z kurczaka, zalecamy wybranie tego z certyfikatami lub kurczaka zagrodowego – taki kurczak żyje w rodzinnym gospodarstwie i karmiony jest mieszanką roślinną bez GMO. Zyskujemy również pewność, że mięso jest pakowane i transportowane w odpowiednich warunkach. Najczęściej certyfikaty znajdziemy na piersiach z kurczaka, jednak kupując mięso u jednego sprawdzonego dostawcy, możemy być pewni identycznej gwarancji również w przypadku skrzydełek czy udek.
Artykuł sponsorowany
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie