Reklama

Kurczak w trzech odsłonach. Sprawdź nasze przepisy!

28/03/2018 14:52

Mięso z kurczaka jest tanie, dietetyczne, lekkostrawne, a odpowiednio przyrządzone – delikatne i soczyste. Do tego zdrowe, ponieważ jest wartościowym źródłem białka, witamin i składników mineralnych. Po drób powinny sięgać nie tylko osoby będące na diecie, ale także ceniące urozmaicenia w kuchni. Jest tyle sprawdzonych przepisów na kurczaka, że na pewno nigdy się nie znudzi!

Polska jest potentatem w chowie kurcząt i zajmuje pierwsze miejsce w eksporcie drobiu w Europie. Do tego spożycie kurczaka jest ogromne. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego dotyczących bilansowego spożycia żywności średnio zjadamy 27,4 kilogramów mięsa kurczaka rocznie, a częściej sięgamy tylko po wieprzowinę. Wynika to głównie z niskich cen mięsa drobiowego. Najczęściej wybieramy świeże mięso, które później w kuchni można przygotować na rozmaite sposoby – na szybko, na słono, na kwaśno, wykwintnie. Przepisów na kurczaka jest tak dużo, że codziennie można eksperymentować w kuchni.

Poniżej prezentujemy kurczaka w trzech odsłonach – duszony, pieczony i smażony. Inspiracje pochodzą ze strony http://zagrodowy.pl/przepisy/ , na której można znaleźć wiele ciekawych sposobów i to nie tylko na mięso drobiowe. Warto odwiedzić stronę i poznać więcej przepisów na kurczaka.

Kurczak w sosie z czekoladą i chili

Sięgnijmy po inspirację wprost z Meksyku. Soczyste mięso podane w oprawie słodko-ostrej będzie doskonale dla wszystkich tych, którzy lubią wyłamywać się poza schemat i próbować światowej kuchni. Połączenie czekolady z chili jest znane od wieków, chociażby za sprawą meksykańskiego sosu mole, który właśnie jest połączeniem ostrej papryczki, pomidorów i gorzkiej czekolady. Kurczak będzie smakował wybornie, a kontrastowe smaki tylko bardziej podkręcą jego delikatny smak. Podajemy go z neutralnym ryżem i warzywami, ponieważ to wyborny sos i kurczak mają grać pierwsze skrzypce.

Potrzebujemy: 2 piersi z kurczaka, 1 cebulę czerwoną, 1 papryczkę chili, 100 gramów czekolady gorzkiej, 2 łyżki oliwy, garści posiekanych pistacji, puszki pomidorów krojonych, sól, pieprz i ryż.

W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy posiekaną cebulę i chili. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojoną w średnią kostkę pierś z kurczaka, i podsmażamy kilka minut, cały czas mieszając. Dodajemy pomidory, czekoladę – dusimy, aż czekolada się rozpuści. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso gotowe! Wystarczy wyłożyć na uprzednio przygotowany ryż i posypać pistacjami.

Kurczę pieczone z purée grzybowym

Wracamy do polskiej kuchni, w której często spotkamy kurczaka pieczonego z dodatkami, w tym sezonowymi. Najlepiej będzie prezentować się w całości – spektakularnie będzie wyglądać na stole, do tego będzie przyciągać cudownym zapachem. Jednak kurczaka można podać w cząstkach, w każdej odsłonie będzie świetną propozycją na rodzinny obiad, jak i kolację dla przyjaciół. W tej odsłonie kurczaka przepis wymaga świeżych grzybów i ziół oraz wcześniejszego namoczenia mięsa w solance przez 24 godziny.

Potrzebujemy: 1 kurczaka, 120 gramów wątróbki, 120 gramów chałki, 1 cytryny, pół szalotki, 25 gramów serka mascarpone, 180 gramów masła, 250 gramów pieczarek portobello, białe wino, puder z kani lub innych grzybów leśnych, śmietany kremówki, pieprz i sól, świeży tymianek.

Ucieramy 150 gramów masła z rozdrobnioną chałką, przesmażoną wątróbką, skórką z cytryny, na koniec dodajemy sól i pieprz oraz tymianek. W ten sposób uzyskamy masę, którą należy wypełnić przestrzeń między skórą a mięsem kurczaka. Kurczę wkładamy piersiami na dół do naczynia żaroodpornego i pieczemy odpowiednio: przez pierwsze 15 minut w temperaturze 220 stopni, potem 30 minut w 175 stopniach, a na koniec 25 minut w temperaturze 155 stopni. Czas pieczenia zależy od wielkości kurczaka. Po wyjęciu z kurczaka odstawiamy go i dopiero jak się uspokoi, kroimy na porcje.

Pozostałe masło rozpuszczamy i przesmażamy na nim szalotkę. Dodajemy portobello i dusimy około 10 minut. Gdy nadmiar wody odparuje, grzyby podlewamy odrobiną białego wina i gotujemy, aż płyn się zredukuje. Dodajemy puder z kani, podlewamy odrobiną wody, gotujemy przez chwilę, a następnie blendujemy na krem. Po zmiksowaniu dodajemy mascarpone i śmietanę, powoli i ostrożnie, aby zachować gęstą konsystencję purée grzybowego. Kurczaka możemy podać na bazie z kaszy pęczak. Wystarczy przygotować kaszę pęczak na bulionie, dodając ziarna kukurydzy.

Polędwiczki drobiowe w chrupiącym cieście serowym

Kurczak zamknięty w chrupiącej panierce z przypraw i sera to doskonały pomysł na wzbogacenie obiadu lub przekąskę na gorąco. Szybko się przygotowuje, a dzięki parmezanowi mięso wyśmienicie smakuje i rozpływa się w ustach. Co istotne, możemy zrezygnować z podsmażania – w podobnych przepisach kurczak nie wymaga smażenia, wystarczy polędwiczki wyłożyć na blachę i piec około 20 minut w temperaturze 220 stopni.

Potrzebujemy: 12 polędwiczek z piersi kurczaka, 100 gramów parmezanu, pęczek natki pietruszki, 1 ząbek czosnku, 1/3 szklanki białego wina, pół cebuli, 3 pomidory bez skóry, 4 łyżki mąki pszennej, 6 jajek, bazylię, oliwę z oliwek, sól i pieprz, tymianek.

Roztrzepujemy jajka i dodajemy posiekaną pietruszkę i parmezan – miksujemy blenderem. W ten sposób uzyskujemy ciasto, które powinno być gęste, w razie potrzeby należy dodać więcej sera. Oprószone mąką i solą polędwiczki maczamy w cieście i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Wcześniej jednak przygotowujemy sos – do zeszklonej cebuli na oliwie dodajemy czosnek, białe wino i pomidory, gotujemy, aż sos zgęstnieje i doprawiamy bazylią, tymiankiem, solą pieprzem. Soczyste polędwiczki możemy podać z makaronem z sosem pomidorowym i liśćmi szpinaku, posypanym orzeszkami pini – w tej odsłonie będzie bardzo apetycznym i sycącym daniem głównym.

Podane przepisy na kurczaka nie wymagają specjalnych zdolności kulinarnych – są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Najważniejsza jest tu jakość mięsa i samych składników. Aby w pełni docenić walory smakowe mięsa z kurczaka, zalecamy wybranie tego z certyfikatami lub kurczaka zagrodowego – taki kurczak żyje w rodzinnym gospodarstwie i karmiony jest mieszanką roślinną bez GMO. Zyskujemy również pewność, że mięso jest pakowane i transportowane w odpowiednich warunkach. Najczęściej certyfikaty znajdziemy na piersiach z kurczaka, jednak kupując mięso u jednego sprawdzonego dostawcy, możemy być pewni identycznej gwarancji również w przypadku skrzydełek czy udek.

 

Artykuł sponsorowany

Aplikacja tulegnica.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo tuLegnica.pl




Reklama
Wróć do